Utorak, 07. Februar 2023

Možda jedna od najvećih obmana današnjice jeste poboljšanje kvaliteta života nakon dolaska investitora. Porast životnog standarda, veće plate, ogroman broj zaposlenih… u nekoj mjeri to možda i jeste tačno, ali pitanje KVALITETA ŽIVOTA je jedan vrlo apstraktan i ne tako lako mjerljiv indikator- vjerovatno je zbog toga i vrlo podložan manipulacijama u političke svrhe. Da li uništene biljke, drveće, lošije stanje morskog ekosistema, veća podložnost požarima, veće šanse za zagađivanjem mora, uništavanje obale, više betona u odnosu na zelenilo itd. u odnosu na veći broj zaposlenih i veći uliv novca u državu znači bolji kvalitet života svih nas? Da, možda od više novca možemo da zasadimo više stabala- ali da li to zapravo i radimo?  

Kako provjeriti i znati da li „iza velikih investicionih poduhvata na crnogorskoj obali najčešće stoje takozvane fantomske kompanije“? 1 Šta mi, kao obični građani, možemo da uradimo? Možemo, i moramo, prije svega da shvatimo jednom za vazda da moramo zahtijevati odgovornost od naših predstavnika u sistemu vlasti. Odbornici i poslanici su predstavnici naših interesa kao građana a ne interesa političkih partija i političkih i kriminalnih elita. Mi se pitamo kako će da izgleda naš grad, naša obala, naša država. I zato je odgovornost svih nas što umjesto nekadašnjeg hotela Mimoza i parka u kojem je „raslo nekoliko ogromnih stabala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova“ 2 sada zjape ogromne betonske rupe. Ne samo da su investitori posjekli nešto što zaista jeste poboljšavalo naš kvalitet života već su stopirali gradnju i ostavili ogromnu i praznu građevinsku konstrukciju sa pogledom na more.  

Veliki bor koji je planski uništavan od strane investitora, ostao je ovjekovječen na našim razglednicama, koje smo poslali organima lokalne samouprave za Novu godinu, podijelili građanima i upoznali ih sa problemom. Veliki broj građana nam je pričao o problemima sa kojima se oni susrijeću na javnim površinama, a neki od njih su na razglednicama ispisali i svoje želje i poruke. Pohvalno je takođe da smo dobili i povratnu informaciju na primljenu razglednicu od predsjednika Skupštine Opštine Tivat g. Miljana Markovića koji nas je pozvao da razgovaramo o ovom i drugim problemima u gradu, što ćemo svakako uskoro i učiniti. 

1 Dejan Milovac MANS, Crnoj Gori trebaju čisti investitori, više informacija na http://mans.co.me/crnoj-gori-trebaju-cisti-investitori/

2 Siniša Luković, Prvo osušili, a onda i posjekli veliku piniju, više informacija na https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/409885/prvo-osusili-a-onda-i-posjekli-veliku-piniju

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program „Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu“ a koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – fAKT, u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Zračak nade“ i Aktivna zona. Sadržaj ovog teksta predstavlja isključivu odgovornost autora i udruženja ŠkArt i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije i Ministarstva javne uprave.